ESEMÉNYNAPTÁR

February 2021
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28

szgyf_banner.jpg

Farsang Füzesgyarmaton

2020.02.28-án került megrendezésre a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Füzesgyarmati telephelyén a farsangi mulatságunk.

Vízkereszttől hamvazószerdáig a nagyböjt első napjáig tartó farsang a vidám összejövetelek, bálok időszaka.

Az intézményben több ellátott és dolgozó is magára öltött különböző farsangi maskarát, így űzve el a telet.

Tóth Józsefné és Nagy Sándor ellátott pedig farsangi verset szavalt el.

A vidám jelmezes felvonulás után az iskolás gyerekek farsangi műsora következett, mely nagyon tetszett a közönségnek.

 

Közös fánkevéssel, és fergeteges táncmulatsággal fejeződött be a programunk, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.

 

 


Úszásoktatás idős korban  

 

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum békési székhelyének 6 lakója tíz alkalmas úszásoktatáson vesz részt.

A Hungaropharma Gyógyszer nagyker pályázatot hirdetett „Együtt a helyi közösségekért” címmel. 

Olyan pályázatokat támogattak, ahol a gyógyszerész aktívan közreműködik egy-egy helyi közösség életében. Nyertes pályázat által a békési Levendula Patika Intézményünk lakóinak szervez úszásoktatást a helyi uszodában.

A projekt célja: egészséges és sérült ellátottak egészségtudatosságának erősítése, segítve ezzel azt, hogy boldogabban élhessék meg az idős kort. 

 A programért felelős dr. Jeszenszky Attila gyógyszerész, a Levendula Patika vezetője. A programot segíti Jeszenszky Ákos és Vass Gyula úszóedzők.


Karácsonyi Ünnepség Békésen 2019

  

 A békési Székhelyen 2019.12.16-án tartottuk a Karácsonyi Ünnepségünket.

A szívhez szóló műsorról gondoskodtak a Csabai Úti Óvoda kis óvodásai, a Szegedi Kis István Református Gimnázium és Általános Iskola diákjai, a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolájának diákjai és Bakos Kálmánné ellátottunk.

 

Az ünnepi hangulathoz hozzájárult a forró tea és a finom sütemény.

 Lakóink szép számmal megjelentek az ünnepségen. Kellemes, bensőséges hangulatban telt a délután.


Karácsonyi Ünnepség Okányban 2019

 

 A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi telephelyén 2019.12.17-én került megrendezésre a Karácsonyi Ünnepség.

 

 A Kulturális Csoport tagjai versekkel, dalokkal idézték meg az ünnep hangulatát, majd az intézmény dolgozói lepték a meg a vendégeket az általuk előadott táncos koreográfiával.

 

 A műsor zárását követően az ellátottak megajándékozására került sor.

Az ajándék kiválasztása az ellátottak kívánságait figyelembe véve történt, így a személyre szóló ajándékok valóban nagy örömet okoztak.


Adventi gyertyagyújtás és vásár Füzesgyarmaton 2019

 

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum füzesgyarmati telephelyén lakó ellátottak és dolgozók részt vettek a város által rendezett adventi gyertyagyújtáson és vásáron.

Az intézményben működő kézműves foglalkozások keretében a karácsonyra készülve sok-sok karácsonyi dekoráció és dísz készült, melyet nagy örömmel mutattunk meg ezen a vásáron. 

 A református templomban egyházi kórus énekelt kamaraműveket, valamint a tiszteletes úr áldást mondott.

A templom előtt felállított betlehemi jászol mellett pedig meg lett gyújtva az első gyertya a város adventi koszorúján.


A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi Nefelejcs Telephelyén az idei évben XX. alkalommal rendezték meg a Nefelejcs Kulturális Estet

 

A rendezvény 2019. november 30-án került megrendezésre. 

A rendezvényt Dr. Kovács József országgyűlési képviselő Úr nyitotta meg, majd Tolnai Péter a Békés Megyei Közgyűlés Nemzeti és Etnikai Kisebbségi, vallásügyi és ifjúsági bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket. 

 A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi, dévaványai és vésztői telephelyein működő kulturális csoportok adták elő zenés, táncos műsorukat, majd a településen élő óvodás és iskolás gyerekek léptek fel. A műsort a Békéscsabai Jókai Színház fellépői tették még színesebbé.

A hagyományoknak megfelelően megrendezett kulturális esemény célja, hogy segítsen közelebb hozni egymáshoz a normál intellektusú és fogyatékkal élő embereket. A közös fellépés, a közös szórakozás kiváló eszköze az előítéletek oldásának.

Ahogy az előző években is, az idei Nefelejcs Kulturális Est iránt nagy volt az érdeklődés a település lakosai között, így nagyszerű alkalmat jelent az értelmi akadályozottsággal élő személyeknek a bemutatkozásra, a többségi társadalomba való zökkenő mentesebb beilleszkedésre.

A műsorszámokat követően a 3 telephelyen élő ellátottai részére disco került megrendezésre, ami kiváló lehetőséget nyújt új kapcsolatok kialakítására és a meglévők ápolására.

Papp György Csaba 


Szociális Munka Napja 2019

 

2019. november 08. napján megrendezésre került a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrumban a Szociális Munkások Napja ünnepsége.  A rendezvényen igazgatói kitüntetésben részesültek az Intézmény székhelyének, és telephelyeinek dolgozói a kiemelkedő munkájuk elismeréseként, amelyet Seeberger Netta igazgató és Szerencsi Károly szakmai igazgatóhelyettes adott át a dolgozók részére.

Intézményünk minden munkatársa szívvel- lélekkel látja el mindennapi munkáját, mely egyben a hivatásuk is. Áldozatos munkájuk elismerése gyakorta egy hálás mosoly, egy pozitív visszajelzés az ellátottainktól. 

Igazgatói dicséretben részesült:

Békési Telephelyen: Dávid Attila, Szabadosné Andó Edina, Finnáné Herpai Gabriella. 

Füzesgyarmati Telephelyen: Hamarné Kis Éva, Huszárné Bereczki Mária

Vésztő Telephelyen: Mike Elek, Mike Elekné

Okányi Telephelyen: Egri Sándorné

Dévaványai Telephelyen: Babai Zsófia, Szarka Tiborné

 

2019. október 11-én Békéscsabán a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatói dicséretében részesült Deák- Ökrös Nóra, a vésztői Nefelejcs Otthon részlegvezetője. 

2019. október 13-án Békésen Nógrádi Gáborné kapta - a Békés Város Képviselő- Testülete által alapított, most első alkalommal adományozott -  Kiváló Szociális Munka díjat. 

Kívánunk a kitüntetetteknek kitartást és jó egészséget az odaadó munkájukhoz.

 

Békés, 2019. november 20.


XIX. Nefelejcs Est

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi telephelyén ez évben immár 19. alkalommal került megrendezésre hagyományos ünnepi rendezvényünk, a Nefelejcs Est.

A XIX. Nefelejcs Estet Dr. Kovács József Országgyűlési Képviselő Úr nyitotta meg, ezt követően Tolnai Péter a Békés Megyei Közgyűlés Alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőbeszédükben mindketten megemlékeztek a közelmúltban ünnepelt Szociális Munka Napjáról, illetve méltatták a szociális területen dolgozók áldozatos munkáját.

 

Fülöp Fruzsina műsorvezető örömmel tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Részlegvezető Asszonyunk Bodóné Török Henrietta a Szociális Munka Napja alkalmából példaértékű hivatástudattal, emberséggel végzett munkája elismeréseként Főigazgatói dicséretben részesült.

 

Az ünnepi műsor során versekkel, színdarabbal, táncokkal felléptek az okányi, vésztői és dévaványai telephelyeink ellátottai és dolgozói. Vendégfellépőként a Tildy Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola társastánc bemutatóval, az okányi óvoda Méhecske csoportja pedig hullahopp koreográfiás tánccal színesítette a programot.

A műsorszámokat követően lehetőség nyílt ellátottaink számára az egymással való beszélgetésre, ismerkedésre, szórakozásra.

Kiss Júlia fejlesztőpedagógus
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi telephelye


Szociális Munka Napja 2018 

2018. november 09. napján megrendezésre került a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Szociális Munkások Napja ünnepsége a dévaványai Borostyánkert Otthonban. Amely rendezvényen igazgatói kitüntetésben részesültek az Intézmény székhelyének, és telephelyeinek dolgozói a lelkiismeretes, kiemelkedő munkájuknak az elismeréseként.

A szociális munkások jellemzően azokkal az elesett emberekkel foglalkoznak, akik önerőből nem tudnak megküzdeni nehézségeikkel. Valójában Ők az igazi SEGÍTŐK, akik probléma megoldási lehetőségeket tárnak fel a segítségre szoruló vagy krízis helyzetben lévő embertársaink előtt. Mindemellett a szociális ágazat dolgozói áldozatos munkájukkal elkísérik az embereket a bölcsőtől a sírig. A szociális szakemberek a mindennapok során gondoskodnak az árvákról, az elesettekről, a gyermekekről, az idősekről, segítik a szegényeket, a fogyatékkal élőket és a hajléktalanokat.

Kitüntetésben részesült a

Békési Telephelyen: Lipták Ildikó, Varga Károlyné, Szombat János Imréné.

Füzesgyarmati Telephelyen: Piller Györgyné, Rácz Éva.

Vésztő Telephelyen: Csordás Józsefné, Szabóné Ambrus Ildikó.

Okányi Telephelyen: Szabóné Kovács Anita.

Dévaványai Telephelyen: Juhász Csabáné, Laskai Ferenc. 

A kitüntetéssel járó jutalmat az intézmény Igazgatója, Seeberger Netta és szakmai igazgató helyettese, Szerencsi Károly adta át.

Kívánunk a kitüntetetteknek kitartást az odaadó munkájukhoz és jó egészséget.

 

Török Tímea

Borostyánkert Otthon részlegvezető


Nyílt nap Dévaványán

A dévaványai Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában rendezték meg július 18-án a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Központ dévaványai telephelyének nyílt napját.

Az éves programok közül ez a nap a legvártabb és a legizgalmasabb esemény. A rendezvényt Mile Lajos Dévaványa alpolgármestere nyitotta meg, ezt követte az intézmény részlegvezetőjének, Török Tímeának éves szakmai beszámolója az intézményben történő változásokról, beruházásokról, pályázatokról.

A kulturális csoport zenés, verses előadással készült, majd a Napsugár színjátszó kör tagjai lelkesen és hatalmas szeretettel adták elő a szórakoztató, vidám, megható produkcióikat. A Bíbic citera zenekar és a Borostyán Néptánc csoport előadásai is kellemes percekkel ajándékozták meg a hallgatóságot. A délelőtt hátralévő részében kutyás bemutatót láthattak a dévaványai Rex biztonsági szolgálattól, a programon kutyát is lehetett simogatni.

A bemutató megtekintése után az ebéd elfogyasztása következett. Délután megtekinthető volt a Mosoly kiállítás, amely tartalmazta az elmúlt év programjainak pillanatfelvételeit. A vésztői Nefelejcs zenekar adott a jelenlevőknek egy kis koncertet. Vendégeink, ellátottaink, a hozzátartozók és a gondnokok mind jól érezték magukat.

Török Tímea részlegvezető
Borostyánkert Otthon


Iskolás gyermekek látogatása a BMHISZSZC okányi telephelyén

Június 27-én az Okány - Sarkadkeresztúr Általános Iskola és Óvoda diákjainak egy csoportja látogatást tett a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi telephelyén. A diákok „Az erő legyen veled! – Káros szenvedélyektől mentes élet” elnevezésű napközis táborban vettek részt az EFOP 3.3.5. pályázat keretében.

A projekt elnevezése: Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program a Gyulai Tankerületi Központnál. A program egyik ajánlása, hogy lehetőség szerint a diákok tegyenek látogatást telephelyünkhöz hasonló profilú intézményben.

A megjelent diákok és kísérő tanáraik számára bemutattuk intézményünket, annak történetét, illetve az itt folyó szakmai munkát. Látogatóink bepillantást nyerhettek az ellátottaink életébe, mindennapjaiba.

Örömmel tettünk eleget ennek a felkérésnek, hiszen ez számunkra is remek alkalomnak bizonyult az érzékenyítésre, a másság, a fogyatékosság megismertetésére, elfogadtatására.
Bízunk benne, hogy a hozzánk látogató gyermekek talán elfogadóbb, toleránsabb, empatikusabb felnőttekké válnak a látogatás, a kapott információk és az itt szerzett – remélhetőleg pozitív - benyomások hatására.

Kiss Júlia szociális munkatárs
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum

 


 

Családi nap Füzesgyarmaton

„Az életet igazán csak akkor élvezhetjük, ha van, akivel ezt az élvezetet megoszthatjuk.”
(Mark Twain)

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum füzesgyarmati Borostyánkert Otthonban június 21-én tartottuk Családi napunkat.

Az intézmény életében legnagyobb programot, idén 18. alkalommal rendeztünk meg. Ezen a napon látjuk vendégül az intézményben élő ellátottak hozzátartozóit, a megye, a város és az intézmény vezetőit, hogy egy kötetlen, vidám délutánt töltsünk együtt.

Hagyományt teremtő eseményünkre meghívtuk Dr. Kovács József országgyűlési képviselőt, Tolnai Pétert, a Békés Megyei Közgyűlés alelnökét, Gara Ágnest, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Megyei Kirendeltségének igazgatóját, Bere Károlyt, Füzesgyarmat polgármesterét, Dr. Blága Jánost, Füzesgyarmat jegyzőjét, valamint a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum vezetőségét.

A rendezvényt az ünnepi köszöntők nyitották meg, melyekben kiemelték a család fontosságát, az idősek szerepét a társadalomban és méltatták a dolgozók munkáját, melyet hivatásuknak tekintenek.

Kibővített lakógyűlés keretében Kiss Jánosné részlegvezető ismertette az intézménnyel kapcsolatos fejlesztéseket, beruházásokat, pályázatokat.

A kibővített lakógyűlést színvonalas műsor követte, a fellépők:
-    a Fűzfa kórus 
-    „Nő az esély” EFOP 1.1.2-16-2016-0001 dolgozói
-    Balázsi László Unitárius püspök, és felesége Balázsi Mária kántorasszony
-    a szeghalmi Pro Musica énekkar
-    a békéscsabai Jókai Színház művészei
-    a füzesgyarmati Random tánccsoport

Az előző évekhez hasonlóan a rendezvény időtartama alatt lehetőség volt a kézműveskedésre, a foltvarrás kipróbálására. Az egészség sátorban vérnyomás-, és vércukormérést, a Príma Protetika jóvoltából pedig csontsűrűség vizsgálatot és egyéb állapotfelmérést végeztek. A masszázsfotel kipróbálását is igénybe lehetett venni.
A rendezvény ismét sikerrel zárult, bízunk benne, hogy az elkövetkezendőkben is folytathatjuk a hagyományt.

Forrás: SZGYF Békés Megyei Kirendeltség

 


Madzagfalvi szakácsok

 

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Idősek Otthonából 2 fő szakács vett részt a Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának, parlamenti államtitkárának fővédnökségével megrendezett „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyen. A 2018. június 16-án megrendezésre kerülő kétfordulós versenyen Gulyásné Nagy Magdolna főszakács és Szabó Zoltán szakács képviselte az intézményt. A verseny kiírásban előírt csirkecomb és köles felhasználásával készülő, Zöldség eszencia, brokkoli krémes derelyével, Töltött csirkecomb filé céklás pudinggal, desszertként pedig Fehér csokoládés mascarpóne felfújt, ételkompozícióval készült a lelkes csapat. A leveshez felhasznált házi készítésű derelye, kuriozum alapanyagként szerepelt a versenyen, ahol 12 csapat mérte meg tudását. Versenyfeladatként szerepelt, hogy a közétkeztetés keretében is megvalósítható menüt 350 Ft-ból,4 óra hossza alatt kellett elkészíteni.

 

  Köszönjük a csapat szorgalmas, és lelkiismeretes munkáját, külön köszönet Szokai Imre konyhavezetőnek a kreatív felkészítésért. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, örülünk, hogy bátran megmutatták a szakma szeretetét és az ösztönös madzagfalvi szakmaiságot.

Nyúzó Jánosné élelmezésvezető
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum


Csoki nyulat kaptak a locsolók

A húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe Jézus kereszthalálának és feltámadásának emlékére. Kezdetektől fogva az emberek a világ minden táján rendeznek valamilyen tavaszi ünnepet, a nem keresztények is. Örvendeznek és megünnepelik a tavaszt, a természet megújulását.

A húsvét szimbólumai, a nyuszi és a piros tojás, amelyeket még a kereszténység előtti korszakból vettünk át. Valójában ezek a jelképek nem állnak összefüggésben Jézus halálával és feltámadásával: ők „csak” a tavasz jövetelét, valamint a növényzet és a termékenység megjelenését hirdetik.

Csodaszép tavaszi napra virradtunk 2018. március 29-én, csütörtökön a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi telephelyén.

Délelőtt ki-ki képességeinek megfelelően tojást festett, ragasztott.


Férfi ellátottaink az előző napokban a megtanult versekkel köszöntötték, majd meglocsolták a lányokat, akik csoki nyúllal kínálták meg őket.

Forrás: Papp Csaba
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum

 


Ünnep az otthonban

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum, Hajnal István Idősek Otthonában március 8-án nemzetközi nőnap alkalmából köszöntötték a hölgyeket.

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta, Magyarországon 1948 óta minden év március 8-án tartanak. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedves megemlékezéssel szemben a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, amelyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

A rendezvény az intézmény éttermében tartottuk. Köszöntőt mondott Dankó Béla országgyűlési képviselő és Izsó Gábor, Békés város polgármestere, akik édességgel és virággal is kedveskedtek az ünnepelteknek.

Varga Károlyné szociális és mentálhigiénés munkatárs
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum
Hajnal István Idősek Otthona


 Farsang az idősek otthonában

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Hajnal István Idősek Otthonában február 13-án tartottuk meg farsangi rendezvényünket. A farsang gazdag néphagyományokra épül, vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, amelyet hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

 

Az idei télbúcsúztató rendezvényt, csakúgy, mint minden évben, kézműves foglalkozások, azon belül jelmezek, álarcok, dísztárgyak készítése előzte meg. Ezeken a kézműves délelőttökön, felelevenítettük a néphagyományokat, az ünnephez kapcsolódó népszokásokat is.

 

A rendezvény délután kezdődött az intézmény éttermében. A vidám műsort színesítette a dévaványai telephely Borostyán Néptánccsoportja, valamint a Napsugár színjátszó csoport is. A fiatalokon kívül a békési mentálhigiénés csoport is fellépett, akik egy, a televízióból ismert valóság show-t állítottak színpadra. 
A jó hangulatú délutánt a farsangi fánk elfogyasztása zárta, amit az intézmény főzőkonyhájában készítettek el munkatársaink.

Varga Károly szociális és mentálhigiénés munkatárs
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum
Hajnal István Idősek Otthona

 


Közös élmények a családi napon

 A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum székhelyén 2017. szeptember 9-én Családi Napot tartottunk. A rendezvényt Izsó Gábor, Békés város polgármestere nyitotta meg, majd ezt követően az intézmény lakói és a mentálhigiénés csoport zenés, prózai műsora következett. 

Kibővített lakógyűlés keretében az intézmény munkájáról számoltak be a megjelentek. A program sokszínűségét növelte a Belencéres Néptáncegyüttes bemutatója, és Batizi Veronika alkotó, képzőművészeti kiállítása.  A gyermekek számára lufi-hajtogatás volt, bekapcsolódhattak az interaktív gyermekműsorokba, a kreatív foglalkozásokba, továbbá kipróbálhatták a betyártanodát, és igénybe vehették az egészségügyi prevenciós és relaxációs szolgáltatásokat. Az intézmény dévaványai fejlesztő foglalkoztatásában előállított termékekből vásárt tartottunk.

A rendezvény sok éves múltra tekint vissza. Fő célja jelenleg is az volt, hogy az intézményben élő idős emberek számára egy hangulatos, érdeklődési körüknek megfelelő programokat tartalmazó napot tölthessenek el a hozzátartozóikkal és az intézmény munkatársaival közösen.

Szabó Tímea mentálhigiénés csoportvezető
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum


Szeretet és megbecsülés

Idősek Világnapja Füzesgyarmaton

Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Borostyánkert Otthonában 2017. szeptember 29-én megünnepeltük az Idősek Világnapját. Az ünnepi műsort Bere Károly,Füzesgyarmat polgármestere nyitotta meg.

Köszöntő szavaiban méltatta az idősek érdemeit, megbecsülésük fontosságát. Ezt követően az intézmény egy dolgozója verssel köszöntötte az ellátottakat. Az ünnepség fénypontjaként Nagy Róbert és Liszi Melinda előadó művészek szórakoztatták az ellátottakat, operett és könnyűzenei slágereket adtak elő.


Száguldva vágtat, rohan az idő,
Sorra váltják egymást föl a hetek,
Minden nyár gyorsabb, mint az előző,
Az időnek nem mondhatsz „állj meg”-et….”
/Zsoldos Imre/

Kiss Jánosné részlegvezető
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum


Mozgásélmény nap Okányban

Zenés bemelegítéssel kezdtük a napot

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi telephelyén 2017. szeptember 7-én ismét megrendeztük a hagyományos Mozgásélmény Napot, melyen okányi, vésztői és dévaványai ellátottaink vettek részt.


A napot zenés bemelegítéssel kezdtük, majd a délelőtt folyamán az egyéni versenyszámok, illetve a futball mérkőzések zajlottak.

A napot zenés bemelegítéssel kezdtük, majd a délelőtt folyamán az egyéni versenyszámok, illetve a futball mérkőzések zajlottak.

Ebédre paprikás krumplit készítettünk a helyszínen, melyet jó étvággyal fogyasztott a társaság. Ezt követően a sorverseny következett, majd eredményhirdetéssel zártuk a napot.
Az ellátottak és kísérőik a borongós idő ellenére is jól szórakoztak, új ismeretségek, barátságok születtek.


Kiss Júlia fejlesztőpedagógus
SZGYF Békés Megyei Kirendeltség


 Születésnap a Pap tanyán

Vidám nyári program

 A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Vésztői Nefelejcs Otthonának lakói a dolgozókkal együtt a Pap tanyán töltöttek egy felejthetetlen napot.

Augusztus 24-én az elmúlt két hónap születésnaposait köszöntöttük. Az időjárás igazán kegyes volt hozzánk. A tervezett programok zökkenőmentesen megvalósultak. Reggeli után az intézmény lakói lázasan várták az utazást a Pap tanyára, ahol lehetőség nyílt strandolásra is.

 Mindenki nagyon élvezte a kellemes időt és a vízi játékokat. Akinek kedve volt részt vehetett  a sporteseményeken is: célba dobás, labdázás, tollasozás. Csillámtetoválás, körömlakkozás színesítette még a napot.  Délután a születésnaposok kerültek a figyelem középpontjába, közösen egymást köszöntötték. 
A cél az volt, hogy lehetőség szerint minél több fogyatékkal élő ellátottnak tudjunk lehetőséget biztosítani a kikapcsolódásra, a kirándulásra. Élményekben gazdag napot töltöttek együtt az ellátottak és dolgozók, felejthetetlen emlékekkel térve haza.

Juhász Ilona fejlesztőpedagógus
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Vésztői Nefelejcs Otthona


Az ölelés napja Vésztőn

Egy kellemes nap együtt

 

2017. augusztus 8-án rendeztük meg a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum vésztői részlegén az ölelés napját. Rendezvényünk az ölelés jótékony hatására hívta fel a figyelmet, amely az emberek fizikai és mentális állapotát egyaránt pozitívan befolyásolja.

Az időjárás kedvezett a szabadtéri rendezvénynek. Ellátottaink nagy örömére a gondnokok is velünk töltötték ezt a kellemes napot. A délelőtt folyamán csapatjátékokat játszottunk a dolgozók vezetésével: volt nutellás kenyér etetése bekötött szemmel, pingpong labda fújása lisztből, tekézés.

Lehetőség nyílt csillámtetoválás készítésére, hennázásra, a lányoknak körömlakkozásra, tollasozásra, pingpongozásra. A szabadban főtt az ebéd, amelyet ellátottaink a fák árnyékában fogyaszthattak el. Délután táncolhattak, karaokéztak A dolgozók és ellátottak közösen tölthettek el egy kellemes napot.

 

Juhász Ilona fejlesztőpedagógus
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Vésztői Nefelejcs Otthona


 Dallal, tánccal

Családi nap Okányban

 

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum okányi telephelyén július 21-én én családi napot szerveztünk ellátottaink és hozzátartozóik részére.

Ellátottaink nagy izgalommal várták a rendezvényt, a családtagokkal való találkozást. A kulturális csoport tagjai heteken keresztül készültek a rendezvény műsorszámaira, a nagy meleg ellenére lelkiismeretesen jártak a próbákra.


A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke. Dr. Kovács József nyitóbeszédét követően Tolnai Péter köszöntötte a jelenlévőket, majd Bodóné Török Henrietta részlegvezető tartotta meg a kibővített lakógyűlést. Ezt követően a kulturális csoport műsora következett, amelyben a csoport tagjai versekkel, dalokkal, modern,- és néptánccal kedveskedtek a megjelenteknek.
A műsort követően ellátottaink saját készítésű ajándékkal lepték meg hozzátartozóikat, majd az ebédlőben nyílt alkalom a meghitt beszélgetésre.

 

Kiss Júlia fejlesztőpedagógus
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum


Családi nap Vésztőn

A lakók saját készítésű ajándékkal kedveskedtek hozzátartozóiknak

 

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum vésztői telephelyén 2017. június 30-án tartottuk az év egyik legnagyobb rendezvényét, a Családi napot, amely a lakók életében jelentős szerepet tölt be.

A lakók lelkesen készültek a nagy napra, hiszen találkozhattak szüleikkel, testvéreikkel, hozzátartozóikkal, gondnokaikkal. Akiknek nincs családja, vagy nem tartják a kapcsolatot, vagy esetleg a hozzátartozónak nem volt lehetősége eljönni a rendezvényre, azokban a család és szülők hiánya szomorúságot keltett. A dolgozók a megszokottnál nagyobb odafigyeléssel és támogatással segítették az ellátottakat a nehéz percekben.

Elfogadta meghívásunkat Tolnai Péter úr, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Kállai Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettes asszonya, Seeberger Netta, a BMHISZSZC igazgatója, Szerencsi Károly igazgatóhelyettes, Hajdu Katalin gazdasági egységvezető.
Reggeli után minden lakó készülődni kezdett, felvették a legszebb ruháikat, ünnepi díszbe öltöztek. Megható volt látni, milyen őszinte, szinte gyermeki örömmel várták szüleiket, készültek a családdal való találkozásra. Sokan összeölelkezve, kézen fogva vonultak az ebédlőbe, ahol az ünnepséget tartottuk. Nekik az örömkönnyek, másoknak, akikhez nem érkezett családtag, a szomorúság könnyei csillogtak a szemükben. 

A rendezvény Tolnai Péter alelnök ünnepi köszöntőjével kezdődött, amelyben szólt a lakókhoz, a szülőkhöz és a dolgozókhoz is. Kiemelte a család értékét, véleménye szerint a szociális területen dolgozók hivatásként, küldetésként végzik a munkájukat, hiszen a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű emberek segítését az emberi jóérzés követeli meg.

Tolnai Péter alelnök úr szívhez szóló szavait Dr. Kovács József képviselő ünnepi beszéde követte, melyben kiemelte a szociális szféra jelentőségét, és megköszönte a dolgozók áldozatos munkáját.


 

A következőkben Deák-Ökrös Nóra részlegvezető asszony ismertette a 2017. első féléves szakmai beszámolóját, mely a 2017. év eddig eltelt időszakával kapcsolatos fontos információkat tartalmazta. Többek között tájékoztatást nyújtott az intézmény energetikai felújításáról a KEHOP-5.2.2/16. azonosító számú, valamint az „Intézményi kiváltási programról” az EFOP-2.2.2/17 azonosító számú projekt keretében.

A továbbiakban az intézmény kulturális csoportja és a Nefelejcs Zenekar lépett a közönség elé. Szívhez szóló dalokat és megható verseket hallhattunk lakóink előadásában, melyeket elérzékenyülve tapsolt meg a közönség.

A műsort követően lakóink saját készítésű ajándékkal kedveskedtek hozzátartozóiknak, majd a nagyfoglalkoztatóban sütemény és üdítő mellett lehetőség nyílt a beszélgetésre és a családi találkozásra.

Juhász Ilona, Vésztő
Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum


Vidám és kötetlen együttlét

 Családi nap Füzesgyarmaton

 

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Borostyánkert Otthonában 2017. június 22. napján tartottuk családi napunkat.

„A kötelék, mely igaz családod összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet.” Richard Bach

A füzesgyarmati részleg életében a legnagyobbnak mondható éves program ez, hiszen ilyenkor nemcsak az ellátottaknak szervezünk műsort, hanem vendégül látjuk az intézményben élők hozzátartozóit, ismerőseit, hogy egy kötetlen, vidám délutánt töltsünk együtt.

Rendezvényünket Dr. Kovács József Országgyűlési képviselő, nyitotta meg.  Ezt követően Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés Alelnöke tolmácsolta köszöntőjét. Mindketten kiemelték a család fontosságát, és méltatták az itt dolgozók munkáját, melyet hivatásként gyakorolnak. Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere elmondta, nagyszerűnek tartja ezt a rendezvényt, és mindig örömmel tesz eleget a meghívásnak.

Rendhagyó lakógyűlés keretében Kiss Jánosné részlegvezető ismertette az intézménnyel kapcsolatos változásokat, beruházásokat. A műsort a Fűzfa kórus műsora nyitotta, melyre az ellátottak mindig szívesen és nagy lelkesedéssel gyakorolnak nap, mint nap.

Balázsi László unitárius püspök, és felesége Balázsi Mária kántor, megható székely dalokat énekelt a közönségnek.  A műsor további részében, Békéscsabai színművészek, énekes és táncos produkciót mutattak be a fergeteges előadás, operett és kupléslágerekből állt, mellyel hatalmas sikert arattak. A műsor zárásaként két táncos produkciót láthattunk, elsőként a Sárréti Gyöngyhalász Sportegyesület Twirling csapatát, majd a bucsai Rozmaring Néptánc együttes hagyományőrző csoportjának műsorát.

Az előző évekhez hasonlóan lehetőség volt a kézműveskedésre, a foltvarrás kipróbálására, és az egészség sátorban vérnyomás és vércukormérésre, és a délután folyamán lehetőség volt a kötetlen beszélgetésre is.

A rendezvény elérte célját, hiszen több mint 50 hozzátartozó jött el, hogy együtt töltse szeretteivel ezt a színvonalas, vidám délutánt.

Forrás: SZGYF Békés Megyei Kirendeltség


Sikeres a Borostyán futballcsapat

Díjátadó gála Békéscsabán

Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezték meg február 10-én, az országos szinten is egyedülálló díjátadó gálát, amelyet Szpisják Zsolt a Magyar Labdarúgó Szövetség Békés megyei területi igazgatója 2013-ban hagyományteremtő szándékkal hívott életre.

Ünnepélyes keretek között ismerték el a megye amatőr labdarúgásáért sokat tévő labdarúgókat, edzőket, sportvezetőket, játékvezetőket, valamint a sportág támogatóit. Az est házigazdája a Sport Televízió műsorvezetője, Takács Rita volt. Százhúsz meghívott vendég vett részt, közöttük Nyilasi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja, Dankó Béla az MLSZ megyei elnökségének elnöke és Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője is, akik köszöntötték a megjelenteket.

A sikeres Borostyán futballcsapat (Fotó: Ambruzs-Szabó József)

Dankó Béla köszöntőjében az amatőr labdarúgás magasabb szintre emeléséről beszélt, kiemelte az utóbbi évek jelentősebb eredményeit, továbbá megköszönte a benne szereplők munkáját, elhivatottságát.

A köszöntőket a díjak ünnepélyes átadása követte. Az év fogyatékkal élő labdarúgója: Bogya István, a Békés Megye Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum dévaványai Borostyánkert Otthon ellátottja lett, akire nagyon büszkék vagyunk.

Bogya István, az év fogyatékkal élő labdarúgója
(Fotó: Erdős Csaba)

Bogya István elmondta, hogy ez a kitüntetés nemcsak az ő érdeme, hanem csapattársaié is, hiszen mindenki lelkesen, a tőle telhető maximumot nyújtja. Ezt bizonyítja az is, hogy eddig minden kupa és bajnoki sorozatot a Borostyán futballcsapat nyert meg. Ezek a győzelmek az intézményben folyó szakmai munkát is fémjelzik. Daru Imre mentálhigiénés munkatárs indította útjára a csapatot, ahol arra alkalmas helyet találtak, ott fociztak. Hamar kiderült, hogy a fiatalok tehetségesek, és érdemes lenne eredményesebben foglalkozni velük. Ez adta az ötletet a Borostyán futballcsapat hivatalos megalakítására és komolyabb, rendszeresebb edzések megtartására.

Jelenleg, Ugrai Csilla edző, szabadidejét feláldozva, minden ellenszolgáltatás nélkül foglalkozik a csapattal, Daru Imrével együttműködve. A díjátadó gálán Ugrai Csilla, dévaványai utánpótlás-edző, egyben a fogyatékkal élő helyi fiatalok irányítója is a díjazottak között volt.

A Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum a lehetőségekhez mérten minden támogatást megad a csapatnak, amelyért köszönet illeti meg az intézmény vezetését.

Török Tímea, részlegvezető
Borostyánkert Otthon, Dévaványa