TÁJÉKOZTATÁS 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 25710-1/2021 EÜIG iktatószámú határozatával 2021. április 29-én feloldotta a szakosított ellátást nyújtó szociális intézmények vonatkozásában a látogatási és intézmény elhagyási tilalmat bizonyos feltételekkel:

Az intézmény elhagyására vonatkozó rendelkezések: 

  • Védettségi igazolvánnyal rendelkező, illetve 18. év alatti gondozott részére megkötések nélkül biztosítani kell az intézmény elhagyásának lehetőségét.
  • Amennyiben az ellátott nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, részükre is biztosítani kell az intézmény elhagyásának a lehetőségét azzal a feltétellel, hogy 72 órán túli távolmaradás esetén a gondozott visszatérése egy SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt negatív eredménye alapján történik. 

Látogatásra vonatkozó szabályok:

  • A látogatás lehetősége védettségi igazolvánnyal rendelkező, továbbá az általa felügyelt 18 év alatti személy részére biztosítható. A látogató köteles a védettségi igazolványt, illetve a fényképes személyazonosító okmányt minden látogatáskor felmutatni az intézmény által kijelölt személynek. A látogatásra lehetőleg a szabadban biztosítsunk lehetőséget, ha az időjárás engedi, illetőleg az intézmény által kijelölt helyen.
  • Az a látogató, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, az ellátottat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott „Szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” alapján lehet látogatni az intézményben kialakított látogató szobákban, a járványügyi előírásoknak megfelelően kézfertőtlenítés, maszkhasználat, szociális távolságtartás és nyilatkozat kitöltése után. A látogató szobákban a látogatás ideje 30 perc. Kérjük a hozzátartozókat, hogy az intézményi honlapon közzétett telefonszámokon egyeztessék a látogatás időpontját a főnővérekkel.
  • Terminális állapotban lévő beteg esetén lehetőséget kell biztosítani a hozzátartozónak a látogatásra a betegágy mellett a járványügyi szabályok biztosítása mellett.

Vigyázzuk egymásra, vigyázzunk lakóinkra!                 

2021. április 30.                                                                                                               

                                                                                                                Seeberger Netta

                                                                                                                       igazgató

 

 

Tisztelt Hozzátartozó!

 

 

 

2021. március 13. napján az Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

által kiadott Eljárásrend értelmében

 

a

 

 

 

LÁTOGATÁSI ÉS

 

INTÉZMÉNYELHAGYÁSI TILALOM

 

 

 

továbbra is érvényben van Intézményünkben.

 

 

 

Megkérem a Tisztelt Hozzátartozókat, hogy kerüljék a személyes kontaktust. A kapcsolatot telefonon és online formában tarthatják az intézmény ellátottaival a megadott elérhetőségeken.

 

 

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy csomagot kizárólag előre gyártott, hosszú lejáratú, tartós élelmiszer formájában tudunk fogadni. Házi készítésű élelmiszert nem áll módunkban átvenni!

 

 

 

Megértésüket köszönjük. Vigyázzunk együtt szeretteikre!

 

Nefelejcs Otthon Vésztő (5530 Vésztő, Kossuth Lajos utca 192.)

 

Elérhetőségek:

 

Telefon:

 

I. osztály: 06-20-289-8960

 

II. osztály: 06-20-289-8940

 

Rubin lakóotthon mobil: 06-20-959-2566

 

Skype:

 

Az alábbi telefonszámokon hétköznaponként 8.30-13.00-ig van lehetőség előre időpontot egyeztetni a videóhíváshoz.

 

Skype elérhetőség: Vésztő-Otthon

 

Skype hívás időpontja: kedd és csütörtök de.: 9:00-12:00 óráig

 

 

 

Békés, 2021. március 13.

 

 

 

LÁTOGATÁSI TILALOM

 

 

 

Tájékoztatom a Tisztelt Hozzátartozókat, hogy a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum összes telephelyén 2021. 03.08-tól látogatási tilalmat rendelek el a járványhelyzet jelenlegi alakulása miatt.

 

 

 

A telefonos és skype-n keresztüli kapcsolat az ellátottakkal továbbra is működik.

 

Kérjük, hogy lakóink állapotáról és a kapcsolatfelvételi lehetőségről az alábbi telefonszámokon érdeklődjenek:

 

 

 

„Levendula Ház”:06/30-3591875

 

Skyp egyeztetéshez: 06/30-3591911

 

I. osztály:   06/20-2898960

 

II. osztály:  06/20-2898940

 

„Rubin” Lakóotthon:06/20-9592566

 

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

 

 

 

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk lakóinkra!

 

 

 

                                                   Seeberger Netta

 

                                                     igazgató

 

 

 

Békés, 2021. 03.08.

 

 

 

 

Család született

 

Hosszú előkészítő munka után elérkeztünk ahhoz a bizonyos naphoz, amit sokszor és sokféleképpen képzeltünk el… KIKÖLTÖZTÜNK! Vésztőn, a Lorántffy utca 2. szám alatt található támogatott lakhatás szolgáltatás helyszíne 2021. február 26. napján életre kelt.

 

Az igénybevevők és a segítők szorgos munkája, a szemek csillogása, az önfeledt nevetés és a meghitt pillanatok váltakozása a házból otthont teremtett.

 

Mind a 12 fő igénybevevő saját ízlése szerint rendezte be szobáját: kinél a plüssök, kinél a technikai berendezéseké lett a főszerep. Szekrényeiket feltöltötték ruháikkal, a konyhába elhelyezték poharaikat, személyes tárgyaikat.

 

A nap legmeghatóbb és felemelőbb érzése, amikor leültek az első közös családi vacsorához, mindenki sugárzott a boldogságtól. Még nem tudták megfogalmazni érzéseiket, de a házra ráült a nyugodtság, a várakozás végéhez értek, megérkeztek, itt a helyük. Tele vannak tervekkel, elképzelésekkel, melynek megvalósulásához ez a legmegfelelőbb szolgáltatási forma.

 

 

Deák-Ökrös Nóra részlegvezető

 

 

 

 

 

 

Szociális Munka Napja Vésztőn

 

 

 

 

Az Országgyűlés 2016. decemberi döntésével november 12-ét, a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánította. Ezen a napon a figyelem azokra a szakemberekre irányul, akik az év minden napján segítik, gondozzák segítségre szoruló honfitársainkat.

Az idén az új koronavírus járvány miatt nagyon sok minden megváltozott. Sajnos a Szociális Munka Napjának méltó megünneplése is elmaradt a korábbi évekhez képest. A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Vésztői Telephelyén 2020. November 10-én kerültek átadásra a kitüntetések. Az intézmény udvarán, szép, őszi környezetben, néhány dolgozó jelenlétével tartottuk meg az ünnepséget. Elsőként Kovács Istvánné részesült kitüntetésben, aki 2001. november 1-jétől intézményünk dolgozója, és idén vonul nyugdíjba. Segédápolóként kezdte a munkát, majd megragadta a lehetőséget és elvégezte a szociális gondozó és ápoló szakot. A Rubin Lakóotthonban családdá kovácsolta az akkori ellátotti és dolgozói csapatot. Intézményi élete legmeghatározóbb élménye a Nappali ellátás feladatainak megszervezése, mely az élete részévé vált, ebben a kis közösségben alázattal szolgált több vezetőt és megannyi problémával érkező ellátottat és családját. Művelték a konyhakertet, alkotó tevékenységeket folytattak. A nappalis ellátottaknak kirándulásokat, programokat szervezett.

 

Másik kitüntetettünk Nagy Zoltán Bálintné volt, aki 2003. február 10. óta dolgozik intézményünk mosodájában. Mosónőként kezdte, majd az évek múlásával egyre több tapasztalatot szerzett, rátermettsége bizonyította, hogy jól tud bánni az emberekkel, így mosodairányító lett. A mosoda világa egy önálló munkaterület, kissé elkülönülve az intézmény ápoló-, gondozó-, mentálhigiénés részlegétől, de számára nem akadály akár a fizikai korlátok legyőzése sem. Hidat építve az egységek között igyekszik megmutatni, hogy ez nem csak munka, hanem hívatás is számára. Az ellátottakhoz mindig segítőkészen fordul, segíti őket a mindennapok során.


 

Tisztelt Hozzátartozó!

 

Nefelejcs Otthon Vésztő (5530 Vésztő, Kossuth Lajos utca 192.)

 

A vészhelyzet kihirdetése általi kijárási és látogatási tilalom miatt fontos a kapcsolattartás, amit megtehet levélben, telefonon vagy videóhíváson keresztül.

 

LEVÉL

Levelezési cím: 5530 Vésztő, Kossuth Lajos utca 192.

 

TELEFON

Az osztályokon lévő mobiltelefonokon keresztül a hozzátartozók a dolgozókkal történő kapcsolatfelvétel során érdeklődhetnek gondnokoltjaik állapota felől.

Telefon:

I. osztály: 06-20-289-8960

II. osztály: 06-20-289-8940

Rubin lakóotthon mobil: 06-20-959-2566

 

VIDEÓHÍVÁS

A hozzátartozókkal előre egyeztett időpontban van lehetőség az ellátottaknak a videóhívásra.

Az alábbi telefonszámon hétköznaponként 8.30-13.00-ig van lehetőség időpont egyeztetésre a videó híváshoz. 

Telefon:

Mentálhigiénés csoport: 06/30-359-19-11

 

A Skype-on keresztüli kommunikációra a vésztői intézmény Teakonyha helységében van lehetőség.

Skype elérhetőség: Vésztő-Otthon

Skype hívás időpontja: kedd és csütörtök de.: 9:00-12:00 óráig

A Teakonyhában erre a célra egy laptop kerül kihelyezésre. Az eszköz használatához az ellátottat segítő, mentálhigiénés munkatárs nyújt segítséget. 

 

Felelős: Szabóné Ambrus Ildikó

 

A videóhívás alatt a személyi jogok tiszteletben tartása elsődleges, illetve a járvány okozta veszélyek csökkentése miatt csak az érintett ellátott tartózkodhat a helységben. 

 

Pénztári nyitva tartás külön kijelölt, elkülönített helyen (melyről az intézmény bejáratánál kapható iránymutatás) az alábbi időpontokban biztosított:

Csütörtök: 10:00 órától – 13:00 óráig 

 

Vésztő, 2020. szeptember 7.


Tájékoztatás!

 

Az Országos Tisztifőorvos 13305-59/2020/EÜIG határozata alapján Magyarország területén működő valamennyi szociális intézmény vonatkozásában elrendelt intézmény-elhagyási (kijárási) tilalom, valamint látogatási tilalom 2020 június 18. napjától feloldásra került.

A szociális intézményekben a látogatók számára a maszk viselése kötelező.

 

Vésztő, 2020. június 19. 


Tájékoztatás!

 

A látogatási tilalom részlegesen feloldásra került.

A látogatást az alábbi megkötések betartásával biztosítjuk:

  • A látogatás a kertben, udvaron, illetve a kijelölt helyeken történhet 2 m távolságban!
  • A higiéniai szabályok és biztonsági intézkedések betartása kötelező!
  • Látogatást az intézményben csak egészséges személy tehet!

A látogatás időpontját az alábbi elérhetőségen szükséges egyeztetni.

Időpont egyeztetés: hétköznap (H - P) 9 - 12 óra között.

Telefon: 06/30-359-1911

 

Vésztő, 2020. június 04.


Tisztelt Hozzátartozó!

 

A Kormány a kijárási korlátozást Budapest és Pest megye területén a 169/2020. (IV. 30.) Korm. rendelettel továbbra is fenntartja, valamint a 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet értelmében más területeken megszünteti.

A Kormány ezen rendeletei nem módosítanak az Országos Tisztifőorvos által korábban meghozott határozatok értelmében elrendelt látogatási, valamint intézményelhagyási tilalmat érintő rendelkezésein.

Ezek tehát továbbra is érvényben vannak.

Az intézmény továbbra is szigorúan betartja az érvényben levő látogatási, valamint az intézményelhagyási tilalmat, az ellátottak védelme, megóvása érdekében.

Érthető az az igény, hogy az intézményben élő hozzátartozóját láthassa, vagy élő kapcsolatba kerüljön vele, de ez továbbra sem engedélyezett.

Továbbra is kerülni kell az élő kontaktust, a kapcsolatot telefonon és online formában tartsa az intézmény lakójával, hozzátartozójával!

Közös érdekünk, hogy a hozzátartozók egészségét továbbra is megóvjuk!

 

Vésztő, 2020. május 07.


Tájékoztatom továbbá az alábbi aktuális információkról:

 Nefelejcs Otthon Vésztő (5530 Vésztő, Kossuth Lajos utca 192.)

 

A vészhelyzet kihirdetése általi kijárási és látogatási tilalom miatt fontos a kapcsolattartás, amit megtehet levélben, telefonon vagy videóhíváson keresztül.

 

LEVÉL

Levelezési cím: 5530 Vésztő, Kossuth Lajos utca 192.

 

TELEFON

Az osztályokon lévő mobiltelefonokon keresztül a hozzátartozók a dolgozókkal történő kapcsolatfelvétel során érdeklődhetnek gondnokoltjaik állapota felől.

Telefon:

I. osztály: 06-20-289-8960

II. osztály: 06-20-289-8940

Rubin lakóotthon mobil: 06-20-959-2566

 

VIDEÓHÍVÁS

A hozzátartozókkal előre egyeztett időpontban van lehetőség az ellátottaknak a videóhívásra.

Az alábbi telefonszámon hétköznaponként 8.30-13.00-ig van lehetőség időpont egyeztetésre a videó híváshoz. 

Telefon:

Mentálhigiénés csoport: 06/30-359-19-11

 

A Skype-on keresztüli kommunikációra a vésztői intézmény Teakonyha helységében van lehetőség.

Skype elérhetőség: Vésztő-Otthon

Skype hívás időpontja: kedd és csütörtök de.: 9:00-12:00 óráig

A Teakonyhában erre a célra egy laptop kerül kihelyezésre. Az eszköz használatához az ellátottat segítő, mentálhigiénés munkatárs nyújt segítséget. 

Felelős: Pardiné Bezsei Tünde

A videóhívás alatt a személyi jogok tiszteletben tartása elsődleges, illetve a járvány okozta veszélyek csökkentése miatt csak az érintett ellátott tartózkodhat a helységben. 

 

Pénztári nyitva tartás külön kijelölt, elkülönített helyen (melyről az intézmény bejáratánál kapható iránymutatás) az alábbi időpontokban biztosított:

 Csütörtök: 10:00 órától – 13:00 óráig 


Tájékoztatás

Tájékoztatom, hogy a 40/2020. (III. 11.) Korm rendelet a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére való tekintettel veszélyhelyzetet hirdetet ki. A rendelet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatása értelmében a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Nefelejcs Otthona – Vésztő nappali ellátása által biztosított szolgáltatás felfüggesztésre kerül a veszélyhelyzet idejére.

Az Önálló életvitelt továbbra is támogatjuk a telefon, illetve online elérhetőség által:

Telefon: 66/522-650, +3620/289-8609

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.hajnalotthon.hu

Telefon az alábbi időpontokban állunk rendelkezésre:

Hétfő- csütörtök: 8.00- 16.30

Péntek: 8.00- 14.00

 

Kérjük a tájékoztatás elfogadását! 


LÁTOGATÁSI és KIJÁRÁSI TILALOM!

Az Országos Tisztifőorvos a koronavírus miatt Magyarország valamennyi bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményben látogatási tilalmat rendelt el. Az eddigi a megbetegedések súlyos formái elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érintik. 

A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. 

Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség. 

Látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. Intézményünk ilyenkor biztosítja a megfelelő védőöltözetet a látogatóknak.

A tilalom március 8-tól visszavonásig érvényes!


Vésztő telephely

 

Nefelejcs Otthon

 Vésztő községben az 1950-es évek elején helyi igények kielégítésére hozták létre a szociális otthont. Eredeti funkciója szegényház volt, család és otthon nélkül maradt idős beteg személyek részére. 1981. óta a Vésztőn működő egykori „szegényház” többszöri átalakítással 53 fő ellátását biztosító felnőtt korú fogyatékos személyek otthonává fejlődött. Ezt a funkcióját 1999 áprilisáig töltötte be az épület, mivel ekkor a lakók és dolgozók a Békés Megyei Önkormányzat és az állam közös beruházása révén újonnan felépült 100 férőhelyes korszerű épületbe költöztek. A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum működését az elmúlt években az átalakulások jellemezték, megfelelve így a minőségi szolgáltatások követelményeinek. 2012. január 01. napjától az állam vette át a megyék konszolidációja keretében a megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési intézményeket és gazdasági társaságokat, alapítványokat, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézményeket.

 

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum 2012. április 01. napjától önállóan működő költségvetési szervvé alakult át, az intézményi fenntartói feladatokat pedig a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ látta el. Majd ezt követően az intézmény fenntartója 2013. április 01. napjától a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lett és a Feladat megosztási megállapodás értelmében az Intézmény jogállásilag, mint gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv, vagyis nem önállóan gazdálkodó szervezet. Az ebben foglaltak szerint, illetve316/2012. (XI. 13.) Korm. rendelet 4. § (4) pontja értelmében a fenntartóval közösen valósítja meg szervezni, irányítani és ellenőrzi az Intézmény szakmai feladatainak végrehajtásához szükséges pénzügyi feltételeket, a hatékony, szakszerű és takarékos intézményi gazdálkodás megvalósítása érdekében.

 

A vésztői Nefelejcs Otthonban 1984 óta már folyamatos az ellátás. Ellátottainknál megoszlik a családból és az intézményből ide kerültek száma döntő többsége intézményből kerül felvételre. A betegség családi kapcsolatokra gyakorolt hatása jól lemérhető az intézményi elhelyezés utáni kapcsolattartáson. Lakóink kevesebb, mint felét látogatják családtagok. Az életkoruk, egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt szakosított ellátásra szorulók ápolást, gondozást nyújtó intézményben történő ellátása. Intézményi szinten egységes szemléletmód követése az ápolás-gondozás, egészségügyi ellátás területén. Egyéni bánásmód megvalósítása, szocioterápiás foglalkoztatás keretén belül munkaterápiás és készségfejlesztő foglalkoztatás biztosítása, valamint a fejlesztő foglalkoztatás megvalósítása, bővítése, személyre szóló fejlesztés, az egyéni fejlesztési tervhez igazodóan szinten tartás. Megfelelő mozgáskultúra és a művészeti nevelés kiterjesztése. A bentlakásos intézmények keretein belül a szakmai elvárásoknak, jogszabályi követelményeknek történő megfelelés, az ellátottak elégedettségének növelése, a minőségi ellátás biztosítása, a szociális ellátások magas színvonalon való működtetése által. Alapját képezi a lakók szükségleteire alapozott komplex szociális szolgáltatás nyújtása, kiemelten fókuszálva az egyéni ápolási-gondozási, mentálhigiénés ellátás igényeire.

 

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum vésztői telephelyén az alábbi típusú ellátás közül választhat az érdeklődő:

·         fogyatékkal élő személyek otthona – engedélyezett férőhely szám 72,

·         idősek otthona – engedélyezett férőhely szám 28,

·         lakóotthoni elhelyezés 10 engedélyezett férőhellyel,

·         fogyatékkal élők nappali ellátása – engedélyezett férőhely szám 16.

Az intézmény a szolgáltatásait igénybe vevő személy részére olyan fizikai, mentális, foglalkoztatási, szociális és életvezetési segítséget nyújt, amelynek során az igénybe vevő szociális, testi és szellemi állapotának megfelelő egyéni bánásmódban való részesítése keretében a hiányzó, vagy csak korlátozottan meglévő testi-szellemi funkcióinak helyreállítására kerül sor. A bentlakók részére az ellátás, az ápolás egyetemességét szem előtt tartva, a nap 24 óráján át, biztosított. A folyamatos felügyelet szakápolók szolgáltatják. Dolgozóinktól elvárjuk, hogy legyenek tisztában a fogyatékos/ idős kor sajátosságaival, rendelkezzenek kellő ismerettel a fogyatékos/idős emberellátásával kapcsolatban.

Törekszünk az ismereteik folyamatos szinten tartására, illetve az ismereteik rendszeres bővítésére, újítására.

 

A fogyatékkal élők ellátása kapcsán érvényesített szakmai alapelveként vannak jelen az alábbiak:

·         az intézményben/lakóotthonban élő fogyatékos, illetve idős személy segítése és támogatása az önmagához mérten lehető legmagasabb életminőség megélésében,

·         az esélyegyenlőség szemléletmódjának elfogadtatása és érvényesítése,

·         az integráció, normalizáció, autonómia és participáció alapelvek alkalmazása,

·         a személyhez fűződő jogok védelmének elve.

·         Az ellátottak képességeinek megfelelő legmagasabb szintű autonómia, integráció, participáció és normalizáció biztosítása.

 

Nefelejcs Otthon

Fogyatékos személyek ápoló-gondozó otthonában az értelmi vagy halmozottan fogyatékos személyek ápolását, gondozását, foglalkoztatását, fejlesztését végezzük.

A szociális intézmény a vonatkozó jogszabályokban meghatározott módon teljes körű ellátást nyújt, melynek keretében biztosítjuk:

·       a lakhatást, folyamatos fűtést, világítást, meleg vízellátást

·       napi ötszöri étkeztetést

·       szükség szerinti ruházattal, illetve textíliával való ellátást, ezek mosását, javítását 

·       az ellátást igénybe vevő által az intézménybe leadott értékeinek és vagyontárgyainak megőrzését

·       az intézmény orvosa által az egészségügyi ellátást, a rendelet által meghatározott gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket

·       a jogosult és hozzátartozója közötti személyes kapcsolattartás kulturált és zavartalan körülményeit

·       gondoskodunk a szabadidő kulturált eltöltéséről

·        alapfeladatot meghaladó szolgáltatásokat külön díjazás ellenében biztosítjuk (pedikűr

·       az intézmény minden ellátottjának biztosítja a szükséges háziorvosi ellátást, a szakorvosi ellátáshoz való hozzájutást. Az ápolói felügyeletet szakképzett ápolók biztosítják napi 24 órában.

 

Rubin lakóotthon

Fogyatékosok ápoló-gondozó célú lakóotthonában az a személy helyezhető el, aki önellátásra legalább részben képes, elégséges jövedelemmel rendelkezik a lakóotthoni életforma költségeinek viseléséhez. A fogyatékkal élők számára nyújtott nappali ellátás révén lehetővé válik az egyén napközbeni szociális ellátása, az egyéni fejlesztés, foglalkoztatás biztosítása által segítve az egyén szocializációját, társadalmi integrációját.

A lakók részt vehetnek foglalkozásokon, biztosított számukra a munkavégzés, megteremtjük számukra az egyedüllét lehetőségét is. Fontos a közösségi élet a társas kapcsolataik ápolása, megőrzése. A lakóotthonban önállóan (irányítással, beosztással) végzik a házon belüli és a házkörüli feladatokat.

 

Fogyatékos személyek nappali ellátása:

Fogyatékkal élők nappali ellátási formáját jelenleg 8 fő saját otthonában élő személy részére tudjuk biztosítani. A nappali ellátás célja, hogy az ellátottak számára biztosítsuk az állapotuknak megfelelő önállóságot, valamint döntési lehetőséget. További célok között szerepel a racionális kompetencia erősítése, a foglalkoztatási rehabilitáció és társadalmi integrációjuk segítése. A nappali ellátásban résztvevők munkanapokon reggel 8 órától délután 16 óráig tartózkodnak az intézményben, ahol az alábbi szolgáltatásokat vehetik igénybe: napközbeni tartózkodás, társas kapcsolatok, étkeztetés, alapvető higiénés szükségletek kielégítése.

 

Munkánk során elengedhetetlen a holisztikus szemlélet érvényre jutása. Az ellátás valamennyi elemét a szakma szabályainak betartásával, etikai és jogszabályi elvárásoknak megfelelve végezzük. Az elvégzett tevékenységek dokumentálására is igen nagy hangsúlyt fektetünk. A foglalkoztatások megszervezésével az ellátottak hasznosság érzése fokozható, betegségtudatuk ezáltal csökkenhet. A fogyatékos emberek pénzkereseti lehetősége társadalmi szinten igen csekély, intézményi keretek között könnyebben biztosítható. A pénz beosztásában való segítségnyújtás és támogatás során megjelenhetnek magasabb rendű szükségletek is, melyek ezáltal kielégítésre is kerülhetnek. Ezek mellett az intézményre is pozitív hatása van. A társadalom felé is fontos a példamutatás részünkről, a lakókörnyezet könnyebben elfogadja a fogyatékos egyént, ha pozitív benyomást keltünk bennük megfelelő hozzáállásunkkal.

 

Intézményünk sajátosságai:

A Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Nefelejcs Otthona földrajzi szempontból Vésztő városában helyezkedik el. A város Magyarország délkeleti részén, a Dél-alföldi régióban, Békés megyében a Szeghalmi járásban található, tájegységileg a Kis-Sárrétben a román határ közelében. Vésztő város tekintetében az országos fő közlekedési hálózatokhoz az alábbi csomópontok tekintetében van lehetőség kapcsolódni: Szeghalom−Körösladány−Gyomaendrőd−Szarvas útvonalon a 44-es főútvonalhoz, a Gyomaendrőd−Mezőtúr− Törökszentmiklós útvonalon pedig a 4-es számú főútvonalhoz van rájutási lehetőség a főváros irányba, Szeged, Debrecen irányába tartó főútvonalakhoz is viszonylag jó megközelítési lehetőség adódik.

A Közösségi közlekedés tekintetében a mellékvonali vasúti közlekedés egyik csomópontját képezi Vésztő. A helyi buszjárat jelenleg nem üzemel, kialakítása viszont tervezett, ellenben a távolsági buszos tömegközlekedést a térségben a Körös Volán Zrt. és a Hajdú Volán Zrt. biztosítja. A gyalogos közlekedés minőségének javítását is tervezi a város a járdahálózatának rekonstrukciója által, valamint a belterületi kerékpárútjainak felújítását és újak kialakítását, a térségi kerékpárút-hálózat fejlesztését megvalósítani a szomszédos önkormányzatok együttműködésében, mivel a város lakosai számára fontos közlekedési eszköz a kerékpár, a kedvező domborzati adottságok, a helyi buszos közlekedés hiánya, távolsági buszjáratok ritkaságából kifolyólag. A parkolási lehetőségek tekintetében további bővítéseket tervez a város.